Bodemisolatie is eigenlijk een speciale vloerisolatie klus. Het kan namelijk voorkomen dat je door de geringe hoogte van je kruipruimte de onderzijde van je vloer niet kunt isoleren. Tevens wil je de bovenkant van je vloer niet isoleren, omdat je dan ook je deuren en plinten moet aanpassen door het hoogteverschil. In dit geval blijft het isoleren van de bodem van je kruipruimte over. Wil jij weten welke vorm van vloerisolatie in jouw woning geschikt is? Vraag dan advies aan bij een deskundig isolatiebedrijf, zoals de Isolatiespecialist.
Kies je voor bodemisolatie of vloerisolatie?
Bodemisolatie zorgt voor een laag isolatiemateriaal op de bodem van je kruipruimte. Warmte kan dus wel door je beganegrondvloer in de koude van de kruipruimte terechtkomen, waardoor je wel energie bespaart maar beduidend minder dan bij een andere methode van vloerisolatie. Wanneer kies je nu voor bodemisolatie? Ten eerste wanneer je kruipruimte niet toegankelijk is en het te duur is om een ingang te maken. Ten tweede wanneer je kruipruimte lager is dan 35 centimeter en het te duur is deze uit te graven. Als laatste wanneer je aan de bovenkant van je vloer geen isolatiemateriaal kunt aanleggen. Houd namelijk hierbij rekening met circa zes centimeter in hoogteverschil.
Hoe wordt bodemisolatie aangebracht?
Door de geringe ruimte wordt met een grote slang isolatie bolletjes, schelpen of EPS parels de kruipruimte in geblazen. Dat kan via het kruipluik, indien aanwezig, of door een tijdelijk gat in de muur. Met een speciaal opzetstuk op de slang kom je dieper in de kruipruimte terecht, waardoor het isolatiemateriaal goed over de bodem verspreid kan worden. Je kunt er ook voor kiezen om zakken met EPS korrels op de bodem te leggen. Hiervoor moet echter je kruipruimte minstens veertig centimeter hoog zijn en je moet een ingang tot de kruipruimte hebben. Is je kruipruimte hiervoor hoog genoeg, kun je beter ervoor kiezen om de onderkant van je beganegrondvloer te isoleren voor een beter rendement.
Waarop moet je letten?
Er zijn een aantal zaken waarop je moet letten bij bodemisolatie. Er moeten ten eerste voldoende ventilatiegaten in de buitenmuur zijn. Kijk ook of er leidingen of gasbuizen door je kruipruimte lopen, want anders is het beter om de kruipruimte niet helemaal te vullen met isolatiemateriaal. Het is ook erg verstandig om te kiezen voor spouwmuurisolatie, anders kan de warmte via de spouw alsnog weg. Kijk ook of de vloer nog goed is. Zijn er gebreken, dan repareer die of kies voor een goed geïsoleerde nieuwe benedenvloer opdat je geen bodemisolatie meer toe hoeft te passen. Controleer ook of je optrekkend vocht constateert. Zo ja, dan dien je een waterdichte laag aan te brengen tussen de vloer en de muur. Controleer als laatste of het kruipluik nog goed is en goed afdicht.
Welk materiaal kies je voor het isoleren van de bodem?
Belangrijk bij bodemisolatie is dat er klein isolatiemateriaal gebruikt wordt dat in de geringe hoogte van de kruipruimte aangebracht kan worden. Veelgebruikte materialen bij deze isolatie klus zijn dientengevolge:
- EPS-chips
- EPS-korrels of -parels
- Biofoam korrels
- Rechthoekige plastic zakken met EPS-korrels
- Schuimbeton
- Schelpen, die prima vocht tegengaan maar nauwelijks isoleren