Eerder verscheen er een onderzoek, dat ook op de Telegraaf te lezen was, over dat we meer dan ooit slapen. Maar is dat wel waar? Slapen we echt meer dan we ooit hebben gedaan? En hoe zit het met de kwaliteit van die slaap?
Verder onderzoek heeft aangetoont dat de voorgaande stelling niet klopt. Zo is ook te lezen in dit artikel op Nu.nl. Maar hoe komt het dat we momenteel niet beter slapen dan in het verleden? Want de bedden zijn er allemaal maar beter op geworden, we weten steeds meer van de effecten van slapen, hoe we goed moeten slapen en nog meer. Wij geven meer duidelijkheid op deze pagina.
We zijn constant druk en hebben veel stress
De voorgaande titel geeft eigenlijk al twee problemen weer, die elkaar overlappen en versterken. We zijn namelijk constant druk. Naast dat we vaak een fulltime baan hebben, hebben we ook andere hobby’s, zoals naar de sportschool gaan, een teamsport doen of zijn we lid bij een andere vereniging. Daar komt bij dat we met vrienden af willen spreken en ook nog andere werkzaamheden moeten verrichten, zoals de huishoudelijke taken, het eten koken en ga zo maar door.
Doordat we constant druk zijn krijgen we ook meer last van stress. Stress zorgt ervoor dat we ‘s avonds niet tot ontspanning kunnen komen, wat wel noodzakelijk is om in slaap te vallen. Daar komt bij dat ook wanneer we het idee hebben dat we geen last hebben van stress, we nog steeds vaak in bed liggen te piekeren over allerlei zaken die ons bezig houden.
We zijn meer omringd door licht dan ooit
Wanneer het donker wordt is het normaal dat we gaan slapen. Maar biologisch is het in ons lichaam ook daadwerkelijk zo dat ons lichaam erop is ingesteld om in de avond te gaan slapen. Wanneer het donker wordt is ons lichaam gewend om melatonine aan te maken. Een stofje waar je slaperig van wordt en waar je dus ook sneller van in slaap valt.
Het probleem van ons leven is dat we enorm veel zijn omringd door licht. ‘s Avonds hebben we de lampen aan in huis en wanneer we ‘s nachts naar de badkamer gaan dan doen we de lamp aan en is ons lichaam weer omringd door licht. Dit licht remt de aanmaak van melatonine, dat dus nodig is om goed te slapen. Dit zorgt ervoor dat we moeilijker in slaap komen, maar ook minder diep slaap.
Ook het gebruik van smartphones, tablets en computers versterkt dit. Door te kijken op deze schermen wordt de aanmaak van melatonine aanzienlijk verlaagd. Van deze schermen komt namelijk zogeheten blauw licht vanaf. Door deze schermen te gebruiken, wordt er dus minder melatonine aangemaakt en denken je hersenen dat het nog geen tijd is om te gaan slapen.
Wist je tot slot dat, niet alleen je ogen licht opvangen, maar je huid ook? Precies het hebben van lampjes in de kamer kan er dus ook voor zorgen dat je ‘s nachts minder diep aan het slapen bent. Zorg dus ook voor een goed donkere slaapkamer wanneer je midden in de nacht slaapt, om nog dieper te kunnen rusten.
Slaaptips – Onze tips om beter te slapen
Wil je er zeker van zijn dat je het maximale uit je slaap haalt? Maak dan gebruik van de onderstaande tips om beter en dieper te slapen. Zo wordt je fit wakker, heb je meer focus, ben je alerter, gezonder en nog veel meer!
- Zorg voor een donkere slaapkamer
- Gebruik dimlichten in de badkamer
- Maak gebruik van een bril om blauw licht te filteren in de avond
- Gebruik je telefoon of tablet niet vlak voor het slapen gaan, maar lees hiervoor in de plaats een boek
- Probeer te mediteren om helemaal tot rust te komen
- Volg andere tips om stress te verminderen
- Zorg voor een goed bed. Dit kan de helft van al je slaapproblemen al oplossen. Een goed bed is een kleine investering voor de lange termijn met groot effect.