Home Algemeen Zit de huizenmarkt in een bubbel?

Zit de huizenmarkt in een bubbel?

1022
0
Huizenmarkt bubbel

De voorgaande vraag is er een waar de meningen op dit moment sterk over zijn verdeeld. Zit de huizenmarkt nu wel of niet in een bubbel? Met de enorme stijgingen zijn er veel mensen die denken dat het niet anders kan, terwijl er ook weer veel mensen zijn die zeggen dat het geen bubbel is. Wij geven hier wat informatie over beide scenario’s.

Waarom de huizenmarkt geen bubbel is

De prijzen van de woningen zelf staan op dit moment wellicht zeer hoog, en veel hoger dan 5 of 10 jaar terug, maar wat men in totaal voor de woning betaalt dat zijn de kosten voor de hypotheek en de woning. De rentes liggen op dit moment historisch laag en de meeste mensen die hun woning hebben gefinancierd betalen op dit moment dus ook heel weinig rente wanneer ze nu een huis kopen. Nog steeds wordt er nu in totaal meer voor een woning betaald, wanneer de rentes erin worden meegerekend, maar nog steeds is dit iets dat veel mensen over het hoofd zien wanneer ze het over de stijging van de huizenprijzen hebben. 

Daarnaast wordt er enorm veel geld de economie ingepompt en komt er dus steeds meer geld bij. Dat zorgt voor geldontwaarding, oftewel inflatie. Ons geld wordt op de lange termijn dus steeds minder waard en daardoor koop je voor een ton tien jaar geleden niet hetzelfde als je er tien jaar later voor koopt. Ook wanneer je op dit moment niet op zoek bent naar een koopwoning, dan is het nog steeds interessant om de markt in de gaten te houden, zodat je op de hoogte bent van de prijzen. Woon je in Groningen, kijk dan hier op www.NieuwWonenGroningen.nl om de huizen bij jouw in de omgeving in de gaten te houden.  

Hoe de huizenmarkt wel een bubbel kan zijn

Het is natuurlijk geen garantie dat de markt wel of geen bubbel kan zijn. Maar vergeten moet niet worden dat de prijzen al een heel lange tijd hard zijn gestegen. Veel harder dan de inflatie zelf was en dat kan niet eeuwig doorgaan. Daar bovenop zijn de prijzen het afgelopen jaar nog veel harder gestegen tijdens de coronacrisis, dan de jaren ervoor. Op een gegeven moment kunnen er steeds minder mensen betalen voor de woningen en we weten ook niet precies of de rentes weer omhoog gaan. Wanneer dat gebeurt en mensen moeten hun huidige hypotheek ook oversluiten, dan kan dat bij veel mensen ook voor problemen gaan zorgen. Zo verwachten Nederlanders zelf ook dat de huizenmarkt in een bubbel zit en dat deze snel zal klappen

Niemand weet dus hoe het precies uit gaat pakken. Wanneer je een woning wilt kopen dan zul je moeten kijken naar je eigen situatie en wat daar de beste oplossing voor is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in