Home Algemeen Wat is NLP precies?

Wat is NLP precies?

2901
0
NLP

Wat is NLP precies? Het is een vraag die door bijzonder veel mensen wordt gesteld en waar lang niet altijd een kant en klaar antwoord op kan worden gegeven. In de basis is NLP dan ook vrij complex. De theorie stelt dat het zogenaamde neuro linguïstisch programmeren een methode is op het gebied van communicatie en persoonlijke ontwikkeling. Wanneer we de wetenschappelijke kant gaan toelichten wordt er gezegd dat het gaat om de wetenschap die zich bezighoudt met het bewust maken van onbewuste processen. Dat klinkt natuurlijk behoorlijk ingewikkeld… en dat is het ook. Gelukkig is het ook mogelijk om eenvoudiger duidelijk te maken wat NLP precies is. Dat is exact wat we gaan doen hier op deze pagina. 

Wat is de definitie van NLP? 

Een volledig antwoord geven op de vraag “Wat is NLP precies” is slechts mogelijk wanneer we eerst even de afkorting gaan ontleden. Op het ogenblik dat we dat doen zal je kunnen vaststellen dat de afkorting het volgende betekent: 

  • Neuro staat voor de manier waarop we denken, doen en voelen. Alle drie deze processen worden bepaald door het neurologisch apparaat dat zich in ons lichaam bevindt en dat zijn natuurlijk onze hersenen. 
  • Linguïstisch staat voor de manier waarop we niet alleen met anderen, maar ook met onszelf communiceren. Dit hoeft overigens niet alleen verbaal te zijn, maar kan ook non-verbaal zijn.
  • Programmeren is eigenlijk een foutieve term die een overblijfsel vormt uit de beginjaren van NLP. In principe houdt dit in dat we als mens moeten leren hoe we ons brein zelf kunnen aansturen. Alleen op deze manier kunnen we onszelf en het leven dat we leiden positief veranderen.

Waar wordt NLP in de praktijk allemaal voor gebruikt? 

De vraag “Wat is NLP precies” kan ook slechts volledig worden beantwoord op het ogenblik dat we weten waarvoor het in de praktijk allemaal kan worden ingezet. Dat is heel wat. Mensen hoeven dan ook bijvoorbeeld niet noodzakelijkerwijs met negatieve emoties te worden geconfronteerd om een NLP opleiding te willen volgen, integendeel. In de praktijk kan je een NLP cursus onder meer gebruiken voor de volgende zaken:

  • Om jezelf te ontplooien, te ontwikkelen en te groeien; 
  • Voor het verbeteren van de werk/privé-balans; 
  • Om beter samen te kunnen werken met anderen; 
  • Om meer voldoening en succes te halen uit je carrière; 

Naast bovenstaande blijkt NLP in de praktijk ook uitstekend te helpen ter voorkoming van stress en een zogenaamde burn-out. Heel wat mensen slagen er helemaal niet in om van hun negatieve gedachten af te komen. Verschillende factoren kunnen hiervan aan de basis liggen. Het komt evenwel niet zelden voor dat mensen bijvoorbeeld getroffen worden door een groot verdriet (zoals een overlijden) en zich daar niet overheen kunnen zetten. Ook in een dergelijke situatie kan het volgen van een NLP opleiding een interessant iets blijken te zijn. In ieder geval, heb jij je ook altijd afgevraagd wat NLP nu precies is? Dan zou deze vraag met de informatie op deze pagina voor eens en altijd moeten beantwoord zijn.

Op nlpacademie.nl vind je een uitgebreider antwoord op de vraag “Wat is NLP precies?”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in